Gildenwijk
Om woningen te voorzien van duurzame warmte en warm water, leggen we het warmtenet Gorinchem aan.
Waarom warmtenet Gildenwijk
Er wordt in Nederland nog veel gebruik gemaakt van aardgas om mee te koken en om woningen mee te verwarmen. In 2050 moeten er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen aardgasvrij gemaakt zijn. Dat is afgesproken in het landelijk Klimaatakkoord. Dat doen we uiteraard niet in één keer, maar stap voor stap en per wijk. De gemeente Gorinchem start met de Gildenwijk.
Starten met de Gildenwijk is een voor de hand liggende keuze. In de jaren 60/70 zijn hier veel (huur)woningen gebouwd waar veel energiewinst te behalen valt. Woningcorporatie Poort6 heeft al in de planning om deze woningen te renoveren en te verduurzamen.
De Gildenwijk bestaat bovendien uit veel hoogbouw met een centrale verwarmingsinstallatie. Dat maakt ze geschikt om over te stappen op een warmtenet. Doordat de energie voor deze hoogbouw al centraal wordt opgewekt zijn er al veel faciliteiten. Dat is een voordeel. Heel simpel gezegd is het: de ketel uit, het warmtenet aan.
Zo makkelijk is het natuurlijk niet in het echt, want in de woningen moeten we waar nodig bijvoorbeeld het leidingverloop en de warmte-installaties aanpassen of geschikt gemaakt worden. Maar de omstandigheden zijn goed.
Werkzaamheden
Het aanleggen van het warmtenet doen we uiteraard gezamenlijk met bewoners en de projectpartners. Samen bekijken we waar, wanneer en op welke wijze we de woningen aan kunnen sluiten op het warmtenet Gorinchem. Om dit voor elkaar te krijgen moet er onder andere een compleet netwerk van ondergrondse warmteleidingen worden aangelegd. De duurzame warmtebron zorgt dat de warmte via deze leidingen naar de huizen gebracht wordt.
Duurzame warmte
Voor het warmtenet wordt duurzame warmte gebruikt. Deze warmte halen we uit het oppervlaktewater en afvalwater. We starten met TEA. Dit staat voor Thermische Energie uit Afvalwater.
Het rioolwaterzuiveringsbedrijf in Schelluinen vangt het rioolwater uit de Gildenwijk op en zuivert dit. Uit dit gezuiverde rioolwater wordt warmte gehaald. Het kan dus zijn dat jouw douchewater terugkomt als warmte in je woning. In een tweede fase winnen we Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). Deze warmte halen we dan op termijn uit het water van het Kanaal van Steenenhoek.
Om de warmte in de woningen te krijgen leggen we door de Gildenwijk een netwerk van ondergrondse warmteleidingen aan.
Heel Nederland duurzamer
HVC legt niet alleen een warmtenet in Gorinchem aan. Dit doet zij ook voor andere gemeenten. Wil je hier meer over weten?