12 juni 2024

Waarom het warmtenet in Gorinchem wel betaalbaar is

De afgelopen tijd was er veel negatieve berichtgeving over warmtenetten. Rotterdamse en Amsterdamse woningcorporaties zijn bezorgd over het gasloos maken van sociale huurwoningen. Vooral rondom de kosten voor de huurder. Goed om te weten: de situatie in Gorinchem is anders dan die in Rotterdam en Amsterdam.

 

Foto lassen warmteleidingen

Verschil met het warmtenet Gorinchem

Maar wat is dan het verschil tussen het warmtenet in Rotterdam/Amsterdam en in Gorinchem? Dat leggen we graag uit.

Poort6 sluit heeft al ruim 500 huurwoningen in de Gildenwijk aangesloten op het warmtenet. Voor de verwarming van het warmtenet wordt op dit moment een duurzaam warmtestation gebouwd. Vanaf volgend jaar komt de warmte voor het Gorinchemse warmtenet uit een lokale duurzame bron: de restwarmte uit het gezuiverde rioolwater van de rioolzuivering in Schelluinen. Warmte die eerst geloosd werd op de rivier, wordt nu met behulp van een grote warmtepomp opgewarmd om de woningen in de Gildenwijk mee te verwarmen.

Wat doet Poort6 om ervoor te zorgen dat de woonlasten van huurders niet meer dan anders worden?

  • Huurders betalen een gesplitst vastrecht. Dat betekent dat Poort6 de helft van de vaste kosten betaalt. Huurders van Poort6 hebben in 2024 een vastrecht van € 322,09. Dit is anders dan in Rotterdam en Amsterdam.
  • Poort6 compenseert huurders als zij vóór de overstap een gascontract hadden met gunstigere tarieven. Voor de resterende looptijd van hun oude contract.
  • Ook krijgen huurders een bedrag voor de aanschaf van een inductiekookplaat en pannenset. Zodat zij geen kosten hiervoor hoeven te maken.
  • En Poort6 vergoedt de eventuele opzegvergoeding voor de gasaansluiting. En zorgt ervoor dat de gasaansluiting kosteloos wordt verwijderd.

Bovendien zijn de warmtetarieven van HVC het goedkoopst in Nederland. De HVC-tarieven zitten standaard minimaal 5% onder het maximum tarief. Ook de vaste kosten zijn lager dan de maximale tarieven die de Autoriteit Consument en Markt vaststelt. HVC is al jarenlang één van de goedkoopste warmteleveranciers van Nederland.

Wat betekent het dat HVC een publiek bedrijf is?

HVC is een publiek bedrijf zonder winstoogmerk en heeft 52 gemeenten en 8 waterschappen als aandeelhouders. Ook de gemeente Gorinchem is aandeelhouder. Samen met de andere aandeelhouders zien zij er op toe welke keuzes HVC maakt. Dit is een belangrijk verschil met de (commerciële) energieleveranciers waarmee de Rotterdamse en Amsterdamse corporaties samenwerken.